Vanligt med hot mot politiker

Mer än var fjärde politiker i Gävleborg har någon gång blivit hotad. Det visar Radio Gävleborgs enkät som 153 politiker har svarat på. Hoten kan handla om att skada eller döda den politiker som hotet riktas mot.

Men ofta är hoten inte så konkreta.

-Hoten är ofta indirekta. Just att jag inte skulle glömma bort och att jag skulle hålla mig borta. För annars skulle det gå illa, säger miljöpartiets oppositionsråd i Gävle Bodil Ceballos som har blivit hotad av rasister.

Vi har frågat alla politiker som sitter i kommunstyrelsen eller landstingsstyrelsen och de som är ordförande i en nämnd. 27 procent har svarat att de har blivit hotade.

-Ibland får jag på krogen höra såna saker som att jag ska slå ner sig din dumme djävel. Då kan man bli lite skraj och det ska man inte behöva acceptera, säger Magnus Andersson som sitter i Bollnäs kommunstyrelse.

66 procent av politikerna i undersökningen har svarat att hoten har ökat. 33 procent säger att det har varit ungefär likadant.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista