Fängelse och skadestånd för våldtäkt och misshandel

Två års fängelse och ett skadestånd på 90.000 kronor för kränkning, sveda och värk. Det straffet utdömde idag Gävle för den 55-årige man från Närke som under en resa förra året våldtog, misshandlade och sedan vid hemkomsten fortsatte att ofreda en kvinna från Gästrikland.

Brotten begicks när kvinnan som tidigare flytt från kriget i det forna Jugoslavien i sällskap med mannen besökte en flyktinganläggning i sitt tidigare hemland. De hade tidigare haft en förtroendefull relation, men just den här kvällen var mannen berusad och tilltvingade sig sex med hjälp av med knytnävsslag och annat våld. 55-åringen förnekar våldtäkten, men trots att också tingsrätten konstaterat att ord står emot ord har den kunnat slå fast att kvinnan har lämnat en sann version av övergreppen. Det faktum att mannen kände till att kvinnan blivit våldtagen under kriget gör inte brottet mindre allvarligt, skriver den i domen. Vid hemkomsten till Sverige gjorde paret slut och det var först när mannen då började trakassera kvinnan med ett stort antal SMS-meddelanden med sexuell innebörd som hon tog steget att anmäla honom till polisen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista