Landstingpolitiker är mest hotade

Det är de politiker som styr landstinget som är mest utsatta för hot. En majoritet av de som sitter i landstingsstyrelsen har någon gång blivit hotade som politiker.

Mer än var fjärde av de viktigaste politikerna i gävleborgs län har nån gång blivit hotad.  Radio Gävleborg har frågat alla som sitter i kommunstyrelserna, landstingsstyrelsen och de som är ordförande i en nämnd. 153 politiker har svarat och 27 procent säger att de någon gång har blivit hotad på grund av att de är politiker. Det är små och stora hot - dödshot, hot mot familjen, hot om att ha sönder bilen och så mer diffusa hot som går ut på att - ”vi vet var du bor.” Mest utsatta är landstingspolitikerna. Av de som sitter i landstingsstyrelsen så har en majoritet - eller 7 av de 13 politikerna - någon gång gång blivit hotad. Det uppmärksammades stort när tre av landstingsråden fick ta emot ett mordhot i ett brev.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".