Valet 2010

SD sumpar vågmästarchans i Ovanåker

Det finns ingen giltig kandidat för Sverigedemokraterna till kommunfullmäktige i Ovanåker. Därmed sumpar partiet sin chans att bli vågmästare i kommunen eftersom det är precis jämt mellan blocken.

Spänningen ökar i Ovanåker där det riskerar att bli dött lopp mellan de båda politiska blocken i fullmäktige.

Just nu har alliansen majoritet, men med 215 röster kvar att räkna behöver Miljöpartiet bara några få röster för att knycka ett mandat från Centerpartiet.

– Enligt uppgift fattas det fem röster, säger Sverker Nilsson, ordförande i valnämnden i Ovanåker.

Sverigedemokraternas man i Ovanåker, den 25-årige charkuteriarbetaren Mikael Westin är folkbokförd i Gävle och därmed också underkänd som vågmästare. Och det är nog lika bra, för han har inte minsta idé om vilka politiska frågor han skulle prioritera i Ovanåker.

– Jag vet inte riktigt, jag är inte så insatt i Ovanåker, säger Mikael Westin.

Har du någonsin varit där?

– Jag har väl åkt förbi någon gång.

Sverigedemokraterna har alltså sumpat en jättechans att få politiskt inflytande i Ovanåker. Det är bara om någon väljare händelsevis skrivit in någon annan Sverigedemokratisk kandidat på valsedeln som partiet av ren slump kan komma in i fullmäktige.

– Som det ser ut är det slumpen som avgör. Vi hoppas att en väljare har skrivit till ett namn. Det är ganska allmänt känt att man kan göra det i dag och vi har haft tur med det tidigare och fått bra människor som företrätt oss, säger Roger Hedlund, Sverigedemokraternas distriktsordförande i Gävleborg.

Tomas Groop
tomas.groop@sr.se