Gävle

Artister utan pengar efter Sommaryran

Gratisfestivalen Sommaryran som anordnades i Gävle i mitten av augusti har fått ett surt efterspel. Varken artisterna som uppträdde på festivalen eller Gävle antirasistiska kulturförening, GARK, som var ansvariga för scenområdet har fått betalt av arrangören Gavlén Event.

Varken ett 10-tal artister som uppträde på Sommaryran eller GARK, Gävle antirasistiska kulturförening som stod för bland annat bokningar och arrangemang har fått betalt av Gavlén Event som anordnade festivalen.

Enligt P-O Flodström rör det sig totalt om cirka 80 000 kronor som Gavlén Event är skyldig föreningen. Pengar som skulle varit inbetalda innan festivalen började men som GARK gått med på att dela upp på tre fakturor.

– Först ska artisterna få sina pengar, dom skulle fått sina pengar i fredags, säger P-O Flodström.

Och GARK är inte de enda som inte fått betalt av Gavlén Event. SR Gävleborg har varit i kontakt med flera aktörer som säger sig haft problem med obetalda fakturor.

Sedan i slutet av juli har det kommit in sex ansökningar till Kronofogdemyndigheten om betalningsföreläggande, alltså fakturor där sista betalningsdatum redan har gått ut. Totalt rör det sig om en summa på cirka 100 000 kronor.

Och P-O Flodström är orolig för vad som kommer att hända om GARK inte får sina pengar snart.

– Då går vi i konkurs, vi har inga pengar som ligger på hög, säger P-O Flodström.

SR Gävleborg har utan framgång sökt Gavlén Event för en kommentar. Men efter att inslaget gjordes så har företaget kontaktat GARK och återigen lovat att pengarna ska betalas in snarast.

Martin Svensson
martin.svensson@sr.se