Valet 2010

Nytt styre i Sandviken

Sandviken får av allt att döma ett nytt politiskt styre de kommande fyra åren. Klart är att Socialdemokraterna är kommunens största parti, men vilka de kommer att samarbeta med för att få majoritet är ännu oklart.

- Ja, att samarbeta med Sverigedemokraterna är ju uteslutet och när det gäller Moderaterna ser jag också det som väldigt svårt, men vi måste se vad våra medlemmar säger. Vi har de flesta dörra öppna, säger  socialdemokraten Hans-Olof Frestadius i Sandvikens Arbetarekommuns styrelse.

Man måste bjuda in ett parti
Vilka partier som ska bilda majoritet i Sandviken är ännu osäkert. Som mandatfördelningen ser ut nu kan inte Socialdemokraterna fortsätta att bara samarbeta med Centern utan då måste man bjuda in ett till parti.

Ett alternativ är att man bildar majoritet med Vänsterpartiet, ett parti som man dock haft svårt att samarbeta med tidigare. Men det är inget hinder säger det socialdemokratiska kommunalrådet Monica Jacobsson.

- Det är olika personer, det är olika frågor. Man kan ju inte hänga upp sig på att så var det då och då går det nog aldrig mer, säger hon.

Vänstern räknar med att S hör av sig
Men Vänstern har sina hjärtefrågor, som minskade barngrupper, som man vill få gehör för i ett eventuellt samarbete, säger partiets Lars Eriksson. Och han tvivlar på en ny mandatperiod med Socialdemokraterna och Centerpartiet vid rodret tillsammans.

- Jag har svårt att se att det skulle hålla eftersom Centerpartiet egentligen inte har fått igenom sin politik. Det känns mer eller mindre självklart att Socialdemokraterna hör av sig till oss, säger Lars Eriksson i Vänsterpartiet.

Centerpartiet hoppas på fortsättning
Och även om Centerpartiets Carl-Ewert Ohlsson erkänner att de haft sina strider med Socialdemokraterna så hoppas han på ett fortsatt samarbete.

- Det är klart att det inte har fungerat klanderfritt. Vi är ett eget parti och vi har inte samma uppfattning i samma frågor som Socialdemokraterna, men i stort sett kan man säga att vi har bemött varandra med respekt och det är förutsättningen för ett samarbete, säger han.

Anna Molin
anna.molin@sr.se