gävle

Fortsatt rödgrönt styre i Gävle

Nu återstår bara några få röster att kontrollera i Gävle kommun. Och allting tyder på att det blir dom rödgröna som får fortsatt förtroende även under nästa mandatperiod.

- Det har ju varit en viss osäkerhet kring valresultatet även här lokalt i Gävle så det känns jättekul och det känns ju speciellt roligt för oss i Miljöpartiet som har gjort ett bra val och gjort stora framsteg i Gävle, säger det miljöpartistiska kommunalrådet Roger Persson.

Kommer ni att forsätta att samarbeta med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet?

- Ja, det kommer vi att göra. Det är den utgångsposition vi har och jag tycker att vi har haft ett mycket gott samarbete under de här fyra åren som vi har regerat tillsammans, säger han.

Bara ett mandats övervikt
När bara några få röster återstår att kontrollräkna så ser Gävle kommun ut att bli fortsatt rödgrönt.

Om inget oförutsätt inträffar i sista stund så kommer de rödgröna att få 33 av 65 mandat medan den borgliga alliansen får 28 och sverigedemokraterna 4.

De rödgröna får alltså en knapp majoritet med endast ett mandats övervikt.

"Skönt med majoritet"
Och även om det är på gränsen, så tycker ändå Roger Persson att det känns skönt med en majoritet.

- Det är klart att det skulle kännas tryggare med en större majoritet, men det känns bra att vi har en majoritet, säger han.

Och då Gävle kommun blir fortsatt rödgrönt även under nästa mandatperiod tror varken det socialdemokratiske kommunalrådet Per Johansson eller Roger Persson att kommuninvånarna till en början kommer märka nån större skillnad efter valet.

- På kort sikt tror jag inte det kommer att märkas att nu gör vi plötsligt det här och det här... Det är jätteviktigt att ha en stabilitet i hur vi vill jobba vidare, avslutar han.

Emelie Eriksson
emelie.eriksson@sr.se