hudiksvall

Rött eller blått styre? - Miljöpartiet avgör

Mycket tyder nu på att det kan bli ett maktskifte i Hudiksvall. Det är Miljöpartiet som genom sin vågmästarroll avgör om kommunen ska styras från vänster eller höger.

Partiets Göte Bohman förhandlar just nu med båda parter. Han har själv sagt att de styrande Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har en längre väg att gå.

– Det är rikigt att jag har sagt att S har en längre väg att gå. Det ser man i de vallöften som varje parti har gett. Men det innebär inte att vi har stängt dörren för det, säger han.

Så med dörren på vid gavel kan Göte Bohman och hans vänner i Miljöpartiet räkna med att få inviter både från höger och vänster de kommande dagarna.

De röda partierna fick bara ett mandat mer än alliansen. Eftersom Miljöpartiet varit i opposition och snarare haft mer gemensamt med allianspartierna så går nu socialdemokraten och kommunstyrelsens ordförande Sven-Åke Thoresen en tuff match om att vinna Miljöpartiets förtroende för att kunna fortsätta regera i Hudiksvall.

– Vi har tagit kontakt med Miljöpartiet och vi tänker gå in och förhandla med dem, säger han.

Thoresen hoppas att Miljöpartiet vill ingå i en valkartell med de röda. Fördelen, menar han, är att när maktposterna i kommunen ska utdelas så är vänsterpartierna färre än allianspartierna. Det skulle ge Miljöpartiet fler framskjutna poster.

– De tvingar både det blå och det röda blocket att förhandla med dem i varje sakfråga. De har en otroligt stark ställning, säger Thoresen.

Men Centerpartiets första namn Sven Bergström verkar inte särskilt nervös över de röda locktonerna.

– Miljöpartiet har tydligt markerat att de har gemesamma ståndpunkter med oss och vi hade en gemensam budget så sent som förra året. Min bedömning är att vi har goda förutsättningar att komma överens, säger han.

Christian Höijer
christian.hoijer@sr.se