Svårt för gömda flyktingar att komma tillbaka

I nästan ett och ett halv år gömde sig familjen Numanovic i en liten etta. Lejla som då var sex år gick under jorden tillsammans med sina föräldrar och sin lillebror. För ett drygt år sen fick de uppehållstillstånd i Sverige. Men vägen tillbaks till ett normalt liv är inte lätt.

-Jag har mardrömmar. Det har inte gått att slappna av på en gång. Och vi använder mycket mediciner för att kunna somna bland annat, säger pappan i familjen Mirsad Numanovic.

Skulle du rekomendera någon annan att gömma sig?

-Aldrig i livet. Jag vill inte att andra ska leva så som jag har levt. Det blir sämre hälsa. Det var svårare att vara gömd än vad jag trodde, säger Mirsad Numanovic.

Det var kriget i Jugoslavien som drev familjen Numanovic på flykt från sitt hemland Bosnien. Men i Sverige fick de inte stanna. Familjen gick under jorden och höll sig gömda i ett och ett halvt år innan den åttonde ansökan om uppehållstillstånd blev beviljad. Nu bor de i en lägenhet i Gävle och har levt öppet i ett drygt år. Föräldrarna håller på att lära sig svenska bättre. Familjens dotter Lejla är nu 8 år och går första året i skolan. Och hon har fått kompisar.

-Ja, många kompisar. Vi brukar gunga. När jag blir stor ska jag bli advokat. Då tjänar man mycket pengar och kan hjälpa andra, säger Lejla Numanovic.