gävleborg

Många restauranger har störande ljudmiljö

Bullriga och störande ljudmiljöer är ett växande problem. Och en färsk undersökning visar att tre av fyra restauranger i Gävleborg har dålig ljudmiljö. Bakom undersökningen står Hörselskadades Riksförbund som nu vill försöka få bukt med de allra sämsta ljudmiljöerna.

Veronica Tapper från Söderhamn är hörselskadad och hon har undersökt restaurangmiljöerna i länet. Dessutom jobbar hon just på en restaurang.

– Att jobba på en restaurang är väldigt svårt som hörselskadad. Det är mycket fläktljud och slammer från maskiner och porslin. Så man blir trött och får ofta huvudvärk. Jag har ju gått runt och fikat och provat restauranger med väldigt dåliga resultat för oss som är hörselskadade, säger Veronica Tapper.

Akustiker kan hjälpa restauranger att få en bättre ljudmiljö. Det säger Jan-Peter Strömgren, ordförande i Hörselskadades Riksförbund. Han tycker att problemet i dag är att många vill skapa en speciell atmosfär.

– När man gör restaurangmiljöer i dag så är det väldigt avskalat. Det är lite gardiner, lite mattor och lite dukar. Alla som kan sådant här vet att det blir dålig ljudmiljö då. Men ändå skapar man det, säger Jan-Peter Strömgren.

Och Jeanette Westerberg och Sofie Jakobsson känner igen sig:

--Det kan vara väldigt högt och stojigt så att det blir svårt att prata och att höra, säger Jeanette Westerberg.

– Självklart kan det vara högt, speciellt när man ska kommunicera. Man kanske trissar varandra. När några pratar högt så måste man själv försöka överrösta och då blir det en ond spiral, säger Sofie Jakobsson.

Anna Molin
anna.molin@sr.se