gävle

Elever kan tvingas läsa i kapp

De gymnasieelever som läser avancerade data kurser på  programmet IT-teknik på Polhemsskolan i Gävle kan tvingas ta igen allt de har missat på grund av de datorproblem som har varit på skolan.

Det vill säga plugga dubbelt så mycket under en period nästa termin. Det här kan innebära att vissa elever inte kommer att klara kursplanen.

– Det kan bli så när man har mindre studiemotiverade elever. Ökar man takten så faller vissa elever bort, säger IT-läraren Martin Alexandersson på Polhemsskolan i Gävle.

Lektioner har inte gått att genomföra

Det blev IT-kaos när Gävle kommun skulle byta ut 6 000 datorer på grundskolan och i gymnasiet. De bärbara datorer som eleverna skulle använda på IT-programmet går nämligen inte att använda fullt ut eftersom de är spärrade för vissa program. Det har gjort att vissa lektioner inte har gått att genomföra och nu måste alltså lektionstid tas igen nästa termin.

– Jag tycker att det känns jobbigt. Man blir mycket mer stressad när man måste jobba i kapp i stället för att jobba i en den takt som är tänkt, säger Lucas Åström som går sista året på IT-Teknikprogrammet.

Strulet kan påverka betygen

Om eleverna inte orkar hänga med i det ökade studietempot nästa termin kan det påverka betygen tror läraren Martin Alexandersson.

– Alla elever har olika förutsättningar. Vissa kanske har det jobbigt hemma dessutom och då kan det bli så att en elev missar ett betyg på grund av det här datorstrulet, säger han.

Anders Ekholm
anders.ekholm@sr.se