hälsingland

Ett 30-tal mjölkbönder lämnar Milko

Mejeriföretaget Milko mister nu flera av sina leverantörer i Hälsingland. Redan i dag kan ett trettiotal mjölkbönder gå över till konkurrenten Arla. Uppgifterna bekräftas inte av Milko, men mjölkbonden Olle Jonsson från Delsbo har redan bestämt sig.

- Redan den här veckan är det många gårdar som har fått besök av Arlagården angående att de ska bli godkända för att få leverera mjölk till Arla, säger Olle Jonsson, mjölkbonde i Delsbo. 

Hur många bönder rör det sig om som kommer att gå över?

- Min bedömning är att det är ett 30-tal, säger han.

Det var i somras som ett hundratal av Hälsinglands milkoanslutna mjölkbönder samlades utanför Delsbo. Och det var inte vilket möte som helst; bönderna skulle träffa storkonkurrenten Arla för att diskutera en möjlig övergång.

Låga inköpspriser
Och det handlar om pengar. De inköpspriser som Milko kan erbjuda sina medlemmar ligger ligger klart under konkurrenten Arlas. 

Robin Grönstedt är mediaansvarig på Milko, och han kan inte bekräfta Olle Jonssons uppgifter om att trettiotal bönder nu går över till Arla. Men, han erkänner att diskussionen har funnits.

- Skulle vi tappa 30-40 stycken på en gång så tycker vi att det är allvarligt, men det får inga akuta konsekvenser för Milko som mejeriförening, säger han.

Och även om mjölkbonden Olle Jonsson menar att han vridit och vänt på argumenten innan han tog beslutet om att lämna Milko så tror han att det är nödvändigt.

"Ett nödvändigt beslut"
- Det känns tungt och det känns inte bra att vara tvungen att ta det här steget.

Skulle det inte vara bättre för er om det fanns fler aktörer på marknaden även i framtiden - än som det riskerar att bli EN stor aktör som inte har någon konkurrens?

- Nu är det ju så här att vi lever i en global marknad i dag - en europamarknad - och där finns det tillräckligt många konkurrenter för att just den farhågan inte ska besannas, säger Olle Jonsson.

Fernando Arias
fernando.arias@sr.se