gävle

Första biogasmacken är invigd

I dag invigdes länets första biogasmack i Gävle med sedvanlig bandklippning och fanfar. Tanken är biogasen ska kunna användas i både stadsbussar, taxibilar och privata fordon.

Det socialdemokratiska kommunalrådet Per Johansson från Gävle var det som höll i saxen:

- Då förklarar jag biogastankstället för invigt!

Svårigheter med att tanka
Ja, i dag invigdes den första biogasmacken i Gävle på Sörby Urfjäll bakom återvinningsanläggningen. Men det var inte alldeles lätt att tanka. Det tyckte varken kommunalrådet Per Joahansson eller kommunalrådet Roger Persson, från Miljöpartiet, som skulle demonstrera det nya tankstället.

- Det här var svårt. Hur får man loss den här? Jaha, det här gick inte alls..

Men till slut gick det, både Per och Roger fick i miljövänlig biogas i en buss respektive en sportbil.

Stolta och nöjda män i kostymer
Det var många som var stolta och nöjda med den nya biogasmacken som drivs av en rad intressenter, bland annat Gävle Energi - alla företrädare med mörka kostymer och slips.

Men den som stal showen var Kristina Gävert från Gävle som lyckades tanka sin nya röda biogasbil innan invigningsbandet ens var klippt:

- Vi ska iväg snart till stugan så vi tänkte tanka nu, säger Kristina Gävert. Hon kröp under det blågula bandet och började tanka.

Bandet är inte ens klippt...

- Nej, jag ser det. Jag visste inte om vilken tid som invigningen var, säger hon.

Du har verkligen väntat på en sådan här mack?

- Jajamensan! Vi beställde bilen till det datum som macken skulle öppnas, säger hon.

Första macken i Gävleborg
Hittills har Gävleborgs län inte haft något tankställe för biogas och de närmaste mackarna är för närvarande Uppsala i söder och Sundsvall i norr.

Själva biogasen kommer Gävle Energi till en början köpa in från gasjätten AGA men tanken är att en egen produktion av biogas ska komma igång i samarbete med Duvbackens reningsverk till nästa sommar.

Produktionen går till så att slammrester rötas och då bildas gas som förädlas så att metanhalten blir så hög att man kan köra bil på den - utan att tillföra ny koldioxid till atmosfären.

Joacim Lindwall
joacim.lindwall@sr.se