Bollnäs

Ingen förvåning bland personalen

Tidigast om ett år kan en ny entreprenör för driva Bollnäs Sjukhus vara på plats. Det står klart efter att Kammarrätten i går beslutat att upphandlingen av Bollnäs sjukhus måste göras om. Men på Bollnäs sjukhus verkar inte personalen särskilt förvånad över det.

- Det är inte första gången som en upphandling efteråt visat sig inte ha gått till så bra så vi är inte så förvånade, säger Annelie Nilsson, sjuksköterska och fackligt engagerad inom Vårdförbundet.

Tror ni att det beror på att det är speciellt svåra upphandlingar att göra när det gäller sjukvården eller är ni besvikna på att de inte klarar av det här?

- Ingen kommentar!

Vill ligga lågt
Personalen vill helst ligga lågt med kommentarer kring upphandlingen av Bollnäs sjukhus. Men klart är att det finns ett groende missnöje med hanteringen som avtalsdirektör Petter Karlsson ansvarat för. Tidigast om ett år kan alltså sjukhuset få en ny entreprenör som tar över och driver verksamheten vidare. Vi hör Siv Lundberg från Söderhamn.

- Det är ju synd att det skas ta så lång tid innan det händer någonting. Det blir väl tokigt med läkare och allting, säger hon.

Vill ha besked
Ja, precis som Siv Lundberg säger så finns farhågan hos personalen att den utdragna processen ska leda till avhopp från viktig personal. Annelie Nilsson igen:

- Många känner att de behöver besked - få besked vad det ska bli - och vad det innebär, säger hon.

De som arbetar fackligt möts förstås av en hel del frågor från kolleger som oroar sig över hur det ska bli. Men sjuksköterskan Gabriella Brunzell som också hon är fackligt engagerad i Vårdförbundet säger att det inte finns så mycket att säga.

- Det är dålig information. Det har lagts locket på. Vi vet inte mer än vad de vet egentligen.

Tror ni att det här påverkar patienterna på något sätt - att det blir en utdragen process?

- Nej, inte i nuläget. Men man får inte göra några förändringar på Bollnäs sjukhus, säger sjuksköterskan Gabriella Brunzell.

Christian Höijer
christian.hoijer@sr.se