fotboll

Hög tid att börja vinna

I kväll möter Gefle IF Kalmar på bortaplan i fotbollsallsvenskan. Och med fem matcher kvar av årets serie är det i nu hög tid för sistaplacerade Gefle att börja vinna, annars väntar med största sannolikhet degradering och därmed spel i Superettan nästa år. En degradering som för klubben skulle innebära ett kraftigt nederlag, såväl sportsligt som ekonomiskt.

- Det är klart att det är ett tapp på många sätt för en klubb som man ändå för säga har stabiliserat sig som ett allsvenskt lag, och det är klart att risken är uppenbar att det hårda arbetet som man har lagt ner spolieras ganska snabbbt om man då får lämna serien, säger Radiosportens  fotbollsexpert Richard Henriksson.

Svårt att komma tillbaka
Det är inte det lättaste att studsa tillbaks upp igen efter att man åkt ur fotbollsallsvenskan, det har många lag fått erfara.

Förklaringen ligger dels i den sportsliga omställningen, men också det ekonomiska frånfall som spel i Superettan för med sig, det säger Radiosportens expert Richard Henriksson.

Men vad är det då som skiljer allsvenskan från superettan?

- Oj, det är mycket! Förstås en sådan sak som ekonomisk uppbackning. För små klubbar är det ju stora intäkter bara när det gäller tv-avtalet som finns i allsvenskan, som är av en helt anna magnitud än det som finns i superettan, säger han. 

Lägre intäkter  
Och även om Gefle If:s klubbdirektör Eva von Schéele-Frid inte vill gå händelserna i förväg, så medger hon att det skulle innebära problem om Gefle åkte ur fotbollens finrum.

- Ja, då är det ju så att lägre intäkter ger lägre möjlighet att spendera. Men det innebär ju inte att vi bara låter bli att spendera. Då jobbar vi på andra intäktsmöjligheter självklart. Vi kommer ju att spela fotboll oavsett i vilken division vi spelar i, men samtidigt är det ju väldigt viktigt att vi nu fokuserar på de här kommande matcherna och gör det vi kan, säger hon.

Fernando Arias
fernando.arias@sr.se