Långt till hälsocentral för den som inte listat sig

Den som inte har valt en hälsocentral enligt landstingets vårdval riskerar att hamna på en hälsocentral som kan ligga långt ifrån hemmet. Landstinget ändrar nämligen snart de geografiska upptagningsområdena för att anpassa sig till de nya privata hälsocentralerna.

– Det kan bli problem för en del att ta sig till hälsocentralen, tror Stefan Wiklund som bor i Stigslund i Gävle och har listat sig på Strömsbro Hälsocentral i Gävle.

En sträcka som man lätt promenerar. Men så nära kommer det inte bli för hundratals olistade personer som bor i Sätra, Stigslund och Strömsbro i Gävle. De kommer nämligen tillhöra en ny privat hälsocentralen i Gävle City som ligger 5 kilometer bort och som behöver över 3000 patienter för att bli lönsam.

Hela länet berört
Så här kan det bli på flera ställen i länet om patienterna inte listar sig. Och för att inte de landstingsdrivna hälsocentralerna ska bli av med patienter i området så börjar hälsocentralerna nu att marknadsföra sig . För varje patient är lika med pengar till verksamheten. Robert Hill är projektledare för Hälsovalet i länet.

– Vi har sett att vid nyöppning så ökar listningen, säger Robert Hill på landstinget.

Privata hälsocentraler
Men även de privata hälsocentralerna kommer att kämpa för att få behålla de tilldelade patienterna. För listar sig patienterna i sin gamla landstingsägda hälsocentralen blir det problem med att starta en ny hälsocentral.

Drygt hälften har valt
Ca 65 procent av alla länsbor, som har rätt att välja hälsocentral, har nu gjort sina val och det innebär att det kommer att bli en hård kamp för hälsocentralerna locka till sig de resterande hundratusen som ännu inte gjort sitt val.

Anders Ekholm
anders.ekholm@sr.se