gävleborg

C öppnar för fortsatt rödgrönt samarbete i landstinget

Det är fortsatt ovisst vilka partier som ska styra Landstinget den kommande mandatperioden. Men efter att Centerpartiet i länet haft ett möte i helgen står det klart att de öppnar för ett fortsatt samarbete med Socialdemokraterna och Miljöpartiet för att bilda majoritet i Landstinget.

Under den gångna mandatperioden valde Centerpartiet att avbryta sitt samarbete med oppositionspartierna i Samverkan Gävleborg för att istället byta sida och bilda majoritet med Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Argumenten som då fördes fram var då att man ville bilda en stark majoritet och ta ansvar.

Men efter valet stod det klart att Centern nära nog halverat sitt väljarstöd i landstinget och gick från 10 till 6 mandat.

Sidbytet orsakade väljartapp
Under valnatten sa partiets landstingsråd Björn Brink att sidbytet kunde vara en förklaring till att man tappat så mycket:

– Vi klev in och tog ansvar mitt under mandatperioden och gjorde en blocköverskridande lösning, det har vi nog fått betala en del för, sa Björn Brink.

Trots det så verkar nu Centerpartiet vara villiga att fortsätta styra med Socialdemokrater och Miljöpartister.

Avvisar inte fortsättning
Karin Ånöstam är distriktsordförande för Centern och hon hälsar via sms att man inte avvisar tanken på en fortsatt samverkan med S och MP, och att man är öppen för att diskutera villkoren för hur en sådan samverkan ska se ut.

Nu avvaktar Centern hur Socialdemokraterna ställer sig till det erbjudandet.

Med andra ord ligger bollen nu helt hos Socialdemokraterna som i veckan ska ta ställning till vilka partier de vill fortsätta styra Landstinget Gävleborg med.

Staffan Mälstam
staffan.malstam@sr.se