Gästrikland

Svårt att bada när badhusen renoveras

Den som vill ta sig ett inomhusdopp i Gävle eller i Sandviken kommer att få problem – bägge de stora badhusen renoveras nämligen samtidigt. I Gävle är hela badanläggningen på Fjärran höjder stängd tom oktober och i Sandviken är äventyrsdelen på Parkbadet stängd året ut. Något som blir kännbart för ekonomin.

– Ja, vi tappar mellan 3000 och 5000 kunder till huset i månaden och det är också förklaringen till att vi kommer att gå mellan 2,5 och 3 miljoner kronor back i år, säger badchefen Kari Tryde i Sandviken.

Bägge de stora baden
Både Parkbadet i Sandviken och Fjärran Höjder-badet i Gävle är slitna. I Gävle byter man ut ventilationssystemet för att få bättre luft i simhallen och i Sandviken sätter man in en ny reningsanläggning som ska förbättra vattenkvalitén. Totalt handlar det om en ansiktslyftning för 48 miljoner kronor under tre år på Parkbadet.

Samtidigt
Men upprustningarna av båda baden - samtidigt - innebär att den som är badsugen kan få svårt att ta sig ett dopp de närmaste veckorna. På Fjärran Höjder-badet är hela baddelen stängd till slutet på oktober. I Sandviken fortsätter äventyrsdelen att vara stängd åtminstone året ut. Hussein Sabha saknar att få leka bland vågorna.

– Jag skulle vilja vara där inne och bada och åka i rutschkanorna, säger han.

Olyckligt
Men underhållet är eftersatt och baden behöver rustas nu. Så att renoveringarna sker samtidigt får badgästerna helt enkelt acceptera. Det säger badchefen Bernt Jonsson i Gävle.

– Ja, det är olyckliga omständigheter kanske tyvärr. Men vi har valt den här tidpunkten noga med tanke på besök och försäljning för att det ska bli minst skada på ekonomin.

Bada utomhus
En som trotsat kylan och simmat i utomhusbassängen i Gävle in i det sista är Barbro Löfstedt. Men nu blir det inget mer dopp.

– Nej, det blir det inte tyvärr. Jag får försöka röra på mig på annat vis, säger hon.

Anna Molin
anna.molin@sr.se