Landstinget

Oklart vem som ska leda FP

Folkpartiets Sittade oppositionsrådet Carina Östansjö, från Bollnäs, utmanas av Charlotte Klötz, från Nordanstig. Båda lyckades få många kryss i valet. Nu är det upp till länsförbundsstämman att avgöra vem som får leda partiet i framtiden.

– Det blev ju väldigt bra för oss båda två. Carina har ju alltid haft många personröster, och hon fick fler än hon fick förra valet. Och för mig gick det nästan läskigt bra. Man blir nästan lite skrämd av att personer har sådant förtroende för en, utmanaren Charlotte Klötz från Nordanstig.

Många personkryss
Inför landstingsvalet hade alla partier en klar ledare, förutom folkpartiet. Där utmanades sittande oppositonsrådet Carina Östansjö av Charlotte Klötz från Nordanstig.

Och när resultatet kom in blev det klart att de båda två hade fått många personkryss, Charlotte Klötz fick 25 procent i norra Hälsingland, och Carina Östansjö 20 procent i södra Hälsingland. De båda ligger alltså sida vid sida över målsnöret. Det kommer att behövas ett målfoto.

– Nu kommer det bli förbundsmöte med ombud, säger det sittande oppositionsråd Carina Östansjö.

Vem tror du kommer bli oppositionsråd och få leda landstinget?

– Ingen aning. Det vet jag inte, det vill jag inte spekulera i. Valledningen får lägga ett förslag och mötet får bestämma.

Fortsatt väntan
Det mötet är inte förrän i december. Och Charlotte Klötz säger att väntan kan vara svår.

– Det är jobbigt naturligtvis det måste man vara ärlig med. För både mig och Carina. Vi vet inte hur våra liv kommer bli från och med första januari. Men det hör till politiken, det är ett osäkert liv, det får man acceptera, säger Charlotte Klötz.

Linnéa Eircsson
linnea.ericsson@sr.se