Hudiksvall

Psykrehab i Hudiksvall läggs ned

Psykrehab hjälper psykiskt sjuka som bor hemma med både vård och sociala tjänster. Nu ska ansvaret istället delas upp, landstinget ska ta hand om det medicinska, och kommunen det sociala.

– De får hjälp i hemmet med olika saker och får komma ut, det varierar beroende på vilket behov de har, Lena Sjöberg på Riksförbundet för social och mental hälsa.

Är det viktigt?

– Ja det är jätteviktigt eftersom de behöver det här stödet som psykiskt funktionshindrade kanske inte får av anhöriga annars.

Psykrehabteamet i Hudiksvall har arbetat med att hjälpa psykiskt sjuka både medicinska och sociala ärenden.

Men enligt lagen är det inte kommunen som ska vara medicinska ansvarig, för det är landstingets jobb. Lite förenklat kan man säga att förut kunde psykrehabteamet komma hem till den psykiskt sjuka, fråga vad de behövde hjälp med socialt, laga mat, gå ut på stan, och så vidare och ge dem den spruta de behövde.

Kom som en överraskning
Men nu ska det alltså vara slut med det, och istället ska man ta med dem till sjukhuset för att få sprutan. Men informationen om vad som komma skall verkar inte ha nått ut till alla. 

För Lena Sjöberg på Riksförbundet för social och mental hälsa i Hudiksvall kommer det som en överraskning.

– Jag har blivit uppringd av psykiatrin och blivit inbjuden på ett möte nu på fredag, men det är allt jag har hört, säger Lena Sjöberg.

Linnéa Ericsson
linnea.ercisson@sr.se