Gävle

Miljöbåt ska stoppa oljeläckage

Sjöräddningssällskapet i Gävle ska framöver inte bara ägna sig åt att rädda liv till sjöss, nu ska de också rädda miljön. De ska nämligen satsa på kvicka insatser vid oljeutsläpp och andra miljöolyckor.

I Gävle har Sjöräddningssällskapet länge levt med kravet att inom 15 minuter kunna rycka ut från kaj och rädda liv till sjöss. Riktigt lika bråttom är det inte när miljön ska räddas, men från och med nu satsar Sjöräddningssällskapet också på kvicka insatser vid oljeutsläpp och andra miljöolyckor.

– Det här är en ny satsning som Sjöräddningssällskapet har gjort. Det innebär att vi ska kunna lägga ett första förband på miljön i händelse av exempelvis oljeläckage. Och det gör vi genom att vi har utrustats med en högsjöläns eller en oljeläns som vi snabbt kan dra ut till en olycksplats och lägga ut för att begränsa att oljan ska sprida sig och skada känslig miljö, säger Mathias Darmell, uppsyningsman på Räddningsstationen i Gävle.

Är det här sådana här saker som använts i Mexikanska golfen?

– Ja det är faktiskt exakt samma utrustning som användes där. Sjöräddningssällskapet skickade alla sina oljelänsar till Mexikanska golfen.

Det är en donation från ett oljebolag som gett Räddningsstation Gävle och 25 andra räddningsstationer i Sverige chansen att köpa miljöräddningssläp, alltså en läns som kan ringa in ett oljeutsläpp och minska skadeverkningarna av ett utsläpp.

Beredskap när olyckan är framme
Under året har räddningsstationens personal utbildas för att snabbt kunna ta utrustningen i bruk och Mathias Darmell var nöjd när han i dag kunde inviga det färdiga miljöräddningssystemet. Det ger en viss beredskap inför de miljöolyckor som förr eller senare sker.

– Vi hade en stor olycka i Östersjön som var upptakten till att Sjöräddningssällskapet startade den här satsningen 2006. Olyckor sker, förhoppningsvis kommer de inte ska ske igen men nu har vi lite bättre beredskap, säger Mathias Dharmell.

Fernando Arias
fernando.arias@sr.se