Gävleborg

Sänkt a-kasseavgift på bekostnad av utförsäkrade

A-kassan IF Metall planerar att halvera a-kasseavgiften för sina medlemmar. Men sänkningen beror bland annat på att flera av kassans medlemmar nu har utförsäkrats efter en längre tid av arbetslöshet.

Rickard Rosén är fackordförande på Ovako i Forsbacka och han välkomnar en sänkning av a-kasseavgiften eftersom han och andra metallare betalat en av de högsta avgifterna i landet.

– Vi har ingen som har lämnat vår a-kassa och det beror på att vi gått igenom en lågkonjunktur. Det är ingen som vågat lämna a-kassan här, därför är det glädjande att vi får höra att vi ska få en sänkning med 150 kronor, säger han.

Många har utfärsäkrats
Men sänkningen har en bitter eftersmak. Orsaken till att IF Metalls a-kassa nu planerar att sänka avgiften är att flera av de personer som varit arbetslösa under en längre tid nu har utförsäkrats.

– Kostnaden har ju sjunkit, och det är tragiskt, det slår jättehårt mot människor och de sitter ju i en jäkla knipa rent ut sagt, säger Rickard Rosén.

Under förra mandatperioden ökade avgifterna för flera av landets a-kassor. Regeringen bestämde då att en tredjedel av den utbetalade ersättningen, skulle bekostas av kassorna själva.

Finanskrisen slog hårt mot IF Metall
– Problemet var att då hände det här finanskrisen så redan den första maj 2009 var vi tvungna att höja den till 300 kronor, säger Åke Ljunggren som är föreståndare på IF Metalls a-kassa.

Åke Ljunggren menar att krisen drabbade industrisektorn och IF Metalls medlemmar hårdare än andra sektorer, vilket gjorde att man sen 2006 tappat drygt en sjättedel av sina medlemmar.

Men nu har alltså flera kassor planerat att sänka avgiften, och A-kassan IF Metall är den som i särklass gör den största förändringen till årsskiftet.

– Tyvärr är det ju så pass många som blivit utförsäkrade, säger Rickard Rosén på Ovako i Forsbacka.

De som har jobb nu tjänar på att folk blir utförsäkrade?

– Vill man se det på det sättet så är det ju så. Men jag tycker att det är fel att säga så utan vi tycker att alla ska få ett jobb och att det är en rättighet i det här landet.

Fernando Arias
fernando.arias@sr.se