4000 ton grus försvunnet i Gävle

Bara i Gävle användes i vintras 11 000 ton finkornigt grus för att sanda Gävles gator. Det är mer än vad som har sandats tidigare vintrar. Men det är inte allt grus som samlas in. Ungefär 40 procent av gruset - alltså över 4000 ton bara i Gävle - försvinner.

Det tas av snöröjningen eller hamnar i gräsmattor och diken intill vägarna. Det grus som sopas upp från vägarna så här års hamnar på de mest skiftande ställen. I Hudiksvall används gruset för att bygga på soptippen. Men där görs det nu försök med att rena gruset så att det ska kunna återanvändas för sandning kommande vintrar.

I Bollnäs används gruset vid gatuarbeten - för att till exempel läggas runt rör som grävs ner under gatorna.

Gruset i Gävle användes förra året som grund för en fotbollsplan i Bomhus. Det grus som sopas upp i år ska användas när Gävle hamn byggs om.

Men det är också en hel del skräp i gruset. Cigarettfimpar och snabbmatsemballage till exempel.
-För några år sen fanns det inte engångsmaterial som läskbägare och påsar från snabbmatsställen i gruset. Det är väl det att folk lever annorlunda idag som gör att det blir mer sopor, säger Martin Björkgren som med sitt företag Dewatech ansvarar för att ta hand om allt grus som har sopats upp i Gävle.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista