Gävleborg

Gävlebor möter flyktingar i Afrika

För att speciellt utsatta och utvalda flyktingar ska finna sig tillrätta i sitt nya hemland så snabbt som möjligt satsar integration i Gävleborg på att besöka flyktingarna i sina hemländer. Bobo Andersson är integrationshandläggare i Gävle kommun och han är en av dem som åker till Sudan för att träffa de människor som ska börja ett nytt liv i Sverige.

– Det är viktigt att dom här människorna får en bra information och start, säger Bobo Andersson.

I november månad ska 300 människor som klassas som kvotflyktingar komma till länet, men redan på söndag åker en grupp från Sverige till Sudan för att förbereda flyktingarna på vad som väntar i det nya landet.

Fler till Ljusdal än i hela Portugal
Sverige tar i år emot drygt 2000 kvotflyktingar från olika länder och bara i Ljusdal tar man emot lika många som i hela Portugal. Flera av dom har levt under extrema förhållanden i lägrena och ofta i länder där deras vistelse är allt annat än välkommen.

Sudan
Människorna som Bobo Andersson nu kommer att besöka i Sudan är ursprungligen från diktaturens Eritrea. För några av dom så kommer omställningen i Sverige vara i det närmaste total, vissa har bott flytktingläger i över 20 år.

Läger
– Man har inte tillstånd att vistas i Sudan utanför lägret, säger Lars Blomqvist på länsstyrelsen i Gävleborg som leder intergrationsprojektet.

Förra året var han en av de som åkte till Sudan för att förbereda flyktingarna för ett liv i Sverige.

– Dom får information vad som kommer hända i Sverige, resan, väder allt möjligt, säger Lars Blomqvist.

Fernando Arias
fernando.arias@sr.se