söderhamn

Centern petas från makten

Efter att det nu blivit klart att Centerpartiet petas från makten i Söderhamns kommun råder en infekterad stämning mellan Centern och den tidigare samarbetspartnern Socialdemokraterna.  Socialdemokraterna bildar i stället majoritet med Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

– Det känns ju väldigt, väldigt bra. Jag tror att det blir ett bra samarbete eftersom Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i många frågor tänker lika, säger Gunbritt Wallström, Vänsterpartiets förstanamn i Söderhamn.

– Vi får väl tolka det som att vår politik behövs, säger Miljöpartiets Gabriella Pettersson.

Socialdemokraten Sven-Erik Lindestam blir kommunstyrelsens nye ordförande och han listar tre saker till varför det åttaåriga samarbetet med Centerpartiet nu är till ända.

– Det ena är den antifackliga politik som sker på central nivå, det andra är att Centerpartiet har krävt väldigt bra betalt och det tredje är att de har sagt att deras valförlust delvis berott på samarbetet med oss, säger han.´

"De har vägrat kalla oss till förhandling"

Så nu slår alltså Socialdemokraterna igen porten till Rådhusets tjänsterum för Centerpartiet. Stämningen inne i Söderhamns rådhus har annars i åtta år präglats av en politisk samsyn över de politiska blocken.

Centerpartiets avgående kommunalråd Lennart Olsson är märkbart irriterad över hur de behandlats efter valet.

– Vi har jobbat med Socialdemokraterna i åtta år och inte fått ett riktigt avslut. De har vägrat att kalla oss till förhandling, säger han.

Den bilden delas inte alls av socialdemokraten och kommunstyrelsens blivande ordförande Sven-Erik Lindestam.

– Det är deras bild av verkligheten. Vi har träffats, suttit ner och haft telefonkontakt.

Centerpartist fick flest personkryss

Det har också spekulerats i om Sven-Erik Lindestam sökt en rödgrön lösning för att slippa dela makten med Centerns kommunalrådskandidat Magnus Svensson som var den som kryssades mest i kommunen i personvalet.

– Man är rädd för att ha Magnus som kommunalråd, att det skulle göra att de försvinner själva. Men personkryssen visar ju att Söderhamnarna vill ha honom i en ledande ställning, säger Lennart Olsson.

Men Sven-Erik Lindestam håller inte med.

– Absolut inte. Jag är glad för Magnus skull men sammantaget har Centerpartiet gått tillbaka.

Christian Höijer
christian.hoijer@sr.se