Järvsö

Minus för Stenegård

Besöksanläggningen Stenegård i Järvsö gick med nära två miljoner i förlust förra säsongen.  Färre besökare, inte tillräckligt med uthyrda lokaler och höga kostnader för trädgården ligger bakom resultatet.

Det fortsätter att se kärvt ut för turistmålet Stenegård i Järvsö. Förra säsongen gick man med nästan två miljoner i förlust, och det privata företaget "Stenegård i Järvsö AB" har tidigare tvingats skjuta till 800 000 kronor.

Resultat beror på att man fått färre besökare, inte hyrt ut tillräckligt många lokaler och har höga kostnader för trädgården. Kommunen äger anläggningen, men arrenderar ut den på fem år och kommunalrådet Marit Holmstrand (S) ser positivt på att skattebetalarna inte längre står för minuskostnaderna.

– Nöjda måste vi väl säga att vi är, eftersom vi har avtal som vi hela tiden följer upp. Vi har en handlingsplan, på pränt, som säger vad som ska göras där.

Kommunala bidrag till teatern?
Ett problem för Stenegård har varit att Folkteatern, som under en längre tid haft verksamhet där, säger att man inte kan fortsätta sätta upp pjäser på platsen om inte Ljusdals kommun skjuter till extra pengar.

Det, säger Marit Holmstrand, är inte omöjligt. Men i så fall handlar det om att man vill stötta teaterlivet i kommunen, inte att man ska hjälpa Stenegård ekonomiskt.

– Det här med teatern är en angelägenhet för hela Ljusdals kommun, inte bara för Stenegård. Det handlar inte om att vi ska stötta Stenegårdsbolaget, utan det är en angelägenhet för hela kommunen att vi ska ha träteatern och annan bra verksamhet där.

Fortsatt privat drift
Vem som ska driva Stenegård har varit en politisk het potatis. Just nu arrenderar man ut det, men frågan är om kommunen skulle kunna tänka sig att ta över, om man fortsätter gå minus? Svaret är ett bestämt nej, säger Marit Holmstrand.

– Nej, det är vi inte. Vi har provat att driva det i egen regi, på olika sätt, och det har aldrig lyckats. Det går inte att få ekonomi på det här.

Det finns alltså ingen väg tillbaka till kommunen för Stenegård. Istället måste det privata bolaget Stenegård i Järvsö AB på något sätt vända minus till plus. De tre miljoner man satsat kommer att ta fler år att ta igen, säger styrelseordförande Östen Johansson.

En positiv vändning?
Men utvecklingen kanske har vänt, Marianne Eriksson, med bageri på Stenegård har märkt skillnad den här säsongen jämfört med den förra.

– Det är mer besökare i år än i fjol. Stämningen är lite trevligare i år än i fjol.

Den här säsongen som började i maj pekar på att gå jämt upp. Miljonkostnaden för trädgården och andra kostnader är borta, fler hyresgäster är på väg in i tomma lokaler.

Och bagerskan Marianne Eriksson tror Stengård överlever.

– Det hoppas jag. För jag älskar Stenegård. Jo, det måste överleva.

Hasse Persson
hasse.persson@sr.se