Hoforsbo dömdes till 1½ års fängelse i stor utpressningshärva

I dag kom tingsrättens dom mot de två åtalade i en stor utpressningshärva med förgreningar i både Gävleborg och Dalarna. Båda fick fängelsestraff - men inte så långa som åklagaren ville.

Det handlar om en 46-årig man från Falun, och en 26-årig medlem i Bandidos X-team från Hofors. De stod anklagade för organiserad brottslighet och åtalades för bland annat grov utpressning i flera fall. Under många år ska de ha förföljt, hotat och misshandlat ett antal personer och krävt dem på stora summor pengar.

Åklagaren ville döma 46-åringen till sex års fängelse. Men tingsrätten ogillar en del av åtalspunkterna och dömer honom till fängelse i 3,5 år. Dessutom ska han betala över 250.000 kronor plus ränta i skadestånd till dem han har utpressat. 26-åringen ville åklagaren döma till 4 års fängelse. Men under rättegången tog ett av offren tillbaks sitt vittnesmål mot honom. Trots att det kommit fram att det vittnet hotats under polisutredningen så ogillas de flesta åtalspunkterna mot 26-åringen. Tingsrätten minskar straffet till 1,5 års fängelse, och han döms för försök till utpressning, olovlig körning och narkotikabrott.

En 21-åring från Stockholm, som också ingått i den här utpressningshärvan, har redan tidigare dömts till fängelse i 1 år och 3 månader.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".