1 av 2
Foto: Sara D. Davis/Scanpix
2 av 2
Lars-Börje Hellberg, ordförande för prostataföreningen i Gävleborg. Foto: Linnea Ericsson SR Gävleborg
gävleborg

Landstinget ger sena cancerdiagnoser

Landstinget Gävleborg är sämst i landet på canceranalys, visar en undersökning. Bristen på läkare gör att patienter får vänta alldeles för länge på att få en diagnos. En som har fått uppleva det är Lars-Börje Hellberg, ordförande i prostataföreningen i Gävleborg.

Han fick själv vänta först fem-sex veckor på att få besked om att han hade prostatacancer och efter operationen dröjde det ytterligare fem-sex veckor innan han fick veta att cancern var borta.

– Det känns som att någon sparkar undan benen på en. Ovissheten innan man får veta är jobbig, säger Lars-Börje Hellberg.

Enligt en undersökning, som är gjord av Cancerfonden och Svensk förening för Patologi, så skulle det behövas sex heltidstjänster för att göra ett bra jobb med canceranalyserna i länet. Just nu finns det strax över två, och det gör att Landstinget Gävleborg är sämst i landet.

Konsekvenserna blir dels psykologiska, som Lars-Börje Hellberg vittnar om, och dels medicinska, som till exempel en försenad behandlng.

Hos prostataföreningen i Gävleborg arbetar man med att försöka hjälpa drabbade med samtal, stöttning och föreläsare. Men Lars-Börje Hellberg säger att landstinget skulle kunna göra mycket mer.

– Jag hade velat ha någon att snacka med och kanske en professionell läkare som kunde ge mer upplysningar. I dag finns det inte tid att prata med någon på samma sätt som man skulle önska, säger han.

Linnea Ericsson
linnea.ericsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".