Peter Salmén, arrangerar Oktoberfesten, och han glädjs över att de kan servera alkohol. Foto: Tomas Forsman SR Gävleborg
gävle

Oktoberfesten får alkoholtillstånd

Nu står det klart att Oktoberfesten i Gävle blir av som planerat. Det såg länge ut som att arrangörerna inte skulle få servera alkohol eftersom Gävle kommun nekat dem tillstånd. Men strax före klockan halv fem på eftermiddagen hävde förvaltningsdomstolen i Falun kommunens beslut och gav i stället arrangörerna klartecken.

Arrangören Peter Salmén pustar ut.

– En otrolig lättnad. Nu kör vi järnet, säger han.

Men han tror att de kan ha förlorat besökare på all uppmärksamhet som de har fått i medierna.

– Jag tror att vi har tappat en hel del på den här uppståndelsen. Men enormt många har uttryckt sitt stöd så vi kommer att ringa upp folk och säga att det blir av nu, säger Peter Salmén.

Det var alltså i sista minuten som arrangörerna fick sitt alkoholtillstånd. Klockan 18 så inleds Oktoberfesten, men bara ett par timmar före så var det ännu osäkert om man skulle få något alkoholtillstånd.

Anledningen var att Gävle kommun inte ville ge något serveringstillstånd, bland annat på grund av att ansökan om att servera alkohol kom in för sent, och att arrangören i en annons uppmuntrat till öldrickande innan man går dit inför en öltävling.

Beslutet överklagades till förvaltningsdomstolen i Falun som nu alltså ger arrangörerna tillstånd att servera alkohol.

Tomas Forsman
tomas.forsman@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".