Gävleborg

Boendebrist för asylsökanden

Det är stor brist på boendeplatser för asylsökande i Gävleborg. Det beror på att flyktingströmmen till Sverige är stor just nu. Migrationsverket går därför ut och söker alternativa boendeplatser i länet.

– Tillgången på ordinarie boendeplatser i Migrationsverkets system stämmer inte överens med inströmningen för närvarande så därför måste vi gå ut och hyra akuta boendeplatser också, säger Lars Ulander som är chef för Migrationsverkets mottagningsenhet i Söderhamn.

Vad är det för typ av boenden?

– Vandrarhem, hotell och campingplatser har det väl uteslutande varit. 

Just nu är det många som kommer till Sverige för att söka asyl. De flesta är barnfamiljer, oftast romer och kommer från Serbien.

Positiv respons från hotellägare
Till Gävleborg kommer det varje vecka mellan 150 och 200 personer som söker asyl. Och för Migrationsverkets del innebär det här alltså huvudbry eftersom det saknas ordinarie boenden åt alla.

Men enligt Lars Ulander så har det gått relativt lätt att få hotellägare att hyra ut till asylsökanden.

– Faktiskt är jag förvånad att det har varit så otroligt positiv respons i den här situationen, för det är jag som har blivit mer uppringd än att jag har ringt upp och jagat platser, säger

”Ett jättepussel”
Men det är väldigt få romer från Balkan som får stanna kvar i Sverige eftersom de saknar giltiga asylskäl. De flesta tvingas lämna landet redan efter tre veckor.

– Det är ett bussande av asylsökanden från ansökningsenheter runt om i landet kors och tvärs för att lösa boendefrågan, det är ett jättepussel, säger Lars Ulander.

Staffan Mälstam
staffan.malstam@sr.se