För första gången lyckades Företagarforum fylla Göransson Arena. Foto: Företagarforum 2010.
Sandviken

Rekordmässa i Sandviken

Närmare 5000 besökare lockade Sandvikens företagarförening till sin företagarmässa i Göranson arena som avslutas i dag. Mässan har ordnats varannat år sedan 1997 men årets upplaga på temat "affärer ger jobb!" med 195 utställare är den största hittills.

Föreningens farhågor att Arenan skulle vara för en för stor mässlokal har sedan invigningen i torsdags kommit på skam. Tvärt om blev det till sist nästan trångt för de tre näringslivsområden "Industri, transport och tjänster" som ska samsas på mässan. Det berättar mässans projektledare Tomas Roslund som är mer än nöjd med slutresultatet:

- Från att ha varit en mässa för Gästriklands företagare täcker vi nu ett område från Örebro i söder till Sundsvall i norr, säger han till Radio Gävleborg.

Digert program
De många deltagande företagen har kompletterats med ett omfattande mässprogram som spänt över många skilda ämnen - rubriker som "Öppna dörrar- Tillväxt och mångfald", "UF-företagens kick off",  "Regionens Bandy" och "Nytt tänk-nya marknader" ger bara en antydan om innehållet.

- Riktigt tungt har Bergslagens Industridagar varit - alltså mässamarbetet mellan Triple Steelix, FindIT och Clean Produktion Centre, säger Tomas Roslund.

Offensiv mot svartjobb
Även Skatteverket visade framfötterna under den avslutande mässdagen och förklarade krig mot svartjobben inom byggbranschen. Bakgrunden är en riksomfattande enkätundersökning som visar att eleverna vid landets yrkesförberedande gymnasieprogram inte självklart väljer bort svartjobben.

- Den attyden måste förändras. Därför gör vi nu en särskild informationssatsning ute på skolorna gemensamt med byggfacken och byggarbetsgivarna.

Tomas Groop
tomas.groop@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".