Bilhandlarna Anneli Olsson och Jan Ljungström ser ljust på framtiden. Foto: Anders Ekholm.
Konjunkturläget förbättras

Hjulen snurrar i bilbranchen igen

Det går bra för små och medelstora företag just nu - så bra att fyra av tio småföretagare funderar på att nyanställa. Särskilt snabbt rullar bilbranschen där det inom kort kan bli brist på kvalificerad personal.

Det går bra för företagen igen. Åtminstone för små- och medelstora företag med högst 50 anställda. Hit räknas i synnerhet bilhandlarna som fått rejäl snurr på försäljningen. 

- Det går djäkligt bra! I år har vi sålt 40 procent fler bilar än förra året och så bra har det inte gått sedan ruschen i samband med katalysatorsubventionerna i slutet av 80-talet.

Det säger Jan Ljungström är försäljningschef på Gösta Samuelsson bil i Gävle

Större framtidstro
Konjunkturen har alltså svängt. Det visar även en landsomfattande enkätundersökning som branschorganisationen för revisorer och rådgivare låtit genomföra. Totalt fick 2000 företagsledare svara på frågor om det ekonomiska läget och framtiden och resultatet är hoppfullt. Fyra av tio företag funderar på att nyanställa nästa år och i bilbranschen har nyrekryteringen redan börjat.

- Så sent som i fredags anställde vi en till och nästa år blir det säkert fler.

Det säger Simon Green, försäljningschef vid Wikmans bil i Gävle.

Mycket övertidsarbete
Trycket på bilbranschen är faktiskt så stort att de företag som inte redan nu nyanställer riskerar att i slutet av året ha dragit på sig ett "övertidsberg". Konjunkturen är alltså inte längre något problem, i stället handlar det mer om att hitta personal som har de rätta kvalifikationerna. Och det kan vara ett problem säger Anneli Olsson, VD vid  Gösta Samuelssons Bil i Gävle

- Helst vill vi ha unga formbara människor ed mycket erfarenhet - och det är ju en omöjlig ekvation, säger hon.

Anders Ekholm
ander.ekholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".