Polisens tekniker säkrade spår vid restaurangen där den andra explosionen inträffade. Foto: Fernando Arias SR Gävleborg
Gävle

Explosioner skakade Valbo

Först sprängdes en klädcontainer på Valbo köpcentrum och en stund senare exploderade en sprängladdning vid restaurang Quick In vid Nybokorset.
– Jag blev rädd för det var en sån jäkla smäll, säger Marianne Åkerlind som bor i närheten av restaurangen.

Det var vid 19-tiden på söndagen som en klädinsamlingscontainer exploderade på Valbo köpcentrums parkering.

Containern tillhör Gävleborgs biståndsgrupp och stod placerad ett 50-tal meter från McDonald's. Ändå har ingen sett något misstänkt på platsen innan explosionen.

– Det hade kunnat bli väldigt allvarligt om någon samtidigt hade lämnat kläder i containern, säger Sven-Erik Hammar, vakthavande befäl vid polisen.

Ny explosion vid restaurang
Strax före klockan 21.30 på söndagskvällen exploderade en sprängladdning tätt intill fasaden vid personalingången på restaurang Quick In, och den kraftiga tryckvågen krossade flera rutor.

Kraftig rök spred sig i området så många oroliga personer hörde av sig till SOS Alarm.

– Det bara small, jag blev rädd för det var en sån jäkla smäll. Det hördes i hela huset och det var jätteobehagligt, säger Marianne Åkerlind som bor 200 meter från restaurangen.

Restaurangägaren skärrad
Restaurangägaren Hassan Ay befann sig i lokalen när explosionen inträffade. Och i dag är han skärrad och oförstående inför vad som kan ha föranlett sprängattentatet mot hans restaurang.

– Jag har inte gjort någonting mot någon, säger Hassan Ay.

Polisens tekniker gjorde under måndagen fynd vid restaurangen som nu skickats iväg för vidare analys.

Fernando Arias
fernando.arias@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".