Hudiksvall

Historiskt maktskifte i Hudiksvall

I går kväll blev det klart. Det blir ett historiskt maktskifte i Hudiksvall. Efter 16 år vid makten får Socialdemokraterna nu kliva åt sidan för den borgerliga alliansen som alltså får Miljöpartiets stöd. Som tack blir Miljöpartiets förstanamn Göte Bohman kommunalråd på deltid.

- Vi har tagit ett beslut som vi tror är bäst för våra väljare för att få genomföra en grön politik. Valet har fallit på att vi ska förhandla vidare med alliansen, säger Göte Bohman i Miljöpartiet.

- Vad som är historiskt nu det är att nu går vi in aktivt i en regeringssituation, säger han.

Historiskt besked efter lång mangling
Ja, aldrig tidigare har Miljöpartiet varit med och aktivt styrt i Hudiksvall. Men efter en lång mangling här i partilokalen på Storgatan så kom det historiska beskedet vid sjutiden i går kväll. De kommande fyra åren styrs alltså Hudiksvall av allianspartierna i valteknisk samverkan med Miljöpartiet.

Jonas Holm är andranamn i Moderaterna och är förstås jublande glad.

- Ja, det blev ju ett stort glädjeskutt direkt för jag vet hur mycket vi har arbetat för det här och vilken stor grupp vi har varit för att komma dit vi är i dag. För det här är naturligtvis ingen enmansshow utan vi är många poltiker och engagerade som verkligen vill ha det här bytet - så det känns otroligt roligt!, säger han.

Den stora anledningen till att Miljöpartiet valde att samarbeta med alliansen är att partiet anser att de röda partierna agerar på ett maktfullkomligt sätt och att de ser ett maktskifte som ett sätt att vitalisera demokratin.

Du har ringt runt till båda sidor. Vad sa man då på den röda sida som förlorar makten efter 16 år?

- Sven-Åke Thoresen (socialdemokratiskt kommunalråd) tyckte att det var ett svek mot våra väljare, för han utgick från att det är väldigt många miljöpartistiska väljare som är röda, men jag vill inte påstå att det är på det viset, säger miljöpartisten Göte Bohman.

Fortfarande finns massor av frågetecken att räta ut när det gäller fördelning av ordförandeposter och vilka personer som är aktuella. Klart är i alla fall att Miljöpartiet i förhandlingarna har lovats en halv post som kommunalråd som Göte Bohman själv kommer att ta.

Christian Höijer
christian.hoijer@sr.se