1 av 4
60-skylten i Hamrångefjärden har satts upp utan tillstånd av länsstyrelsen. Nu måste den tas ned tills dess att Länsstyrelsen bestämt hur fort man får köra. Foto: Tomas Groop SR Gävleborg
2 av 4
Anna Stenvard. Foto: Tomas Groop SR Gävleborg
3 av 4
Christer Wimark. Foto: Tomas Groop SR Gävleborg
4 av 4
Fredrik Åberg. Foto: Tomas Groop SR Gävleborg
Gävleborg

Total förvirring om hastighet

Hastighets-begränsningarna är felaktiga på flera ställen i Gävleborg. Trafikverket har haft för bråttom att skylta om efter de statliga vägarna och i exempelvis Hamrångefjärden råder just nu total förvirring om vilka hastighetsbegränsningar som gäller.

– Från ena hållet kan du köra 60 och från andra hållet kan du köra 50 kilometer i timmen, säger Christer Wimark som bor i Hamrångefjärden.

Det är Trafikverket som på eget bevåg har satt upp skyltar...men det blev alltså fel?

– Det blev fel. De föregick ett beslut som skulle ha tagits av länsstyrelsen, säger han.

Vad tycker du om det här?

– Ja, det kommer att kosta en del del pengar att åka ut och sätta upp skyltar, åka ut och ta ner dem och sedan åka ut och sätta upp dem igen, säger han.

Sjabbel med skyltar
Men så måste det ändå gå till. Det säger Anna Stenvard vid Länsstyrelsens samhällsutvecklingsenhet, den myndighet som ytterst ger tillstånd till förändrar av lokala hastighetsbegränsningar. Det har sjabblats med skyltarna, säger hon.

– Ja, det är jättetokigt. Det är naturligtvis fel. Man måste ha ett beslut innan man sätter upp en skylt, så det har skett ett misstag någonstans, säger hon.

Vad händer då? Måste man ta ner skyltarna?

– Ja, skyltarna måste tas ner, för som sagt det finns inget beslut att ha dem där i dag, säger hon.

Och hastigheterna på vägarna, dom stämmer inte alls just nu?

– Nej, som jag har förstått det så är det vissa vägar i länet där det är felskyltat nu och jag hoppas att dom snart tas bort, säger Anna Stenvard. 

Och vid Gamla E4:an i Hamrångefjärden kliar sig nu Christer Wimark bekymrat i nacken. Klart är bara att den tidigare 90-vägens bashastighet har ändrats till 80 och att dagens felaktiga 60 skylt på den tidigare 70-sträckan ska ersättas med - ja, vadå..

– Ja, det blir intressant för det kan ju inte bli 70. I och med att de har höjt till 80 så måste det ju bli 80 där det ska vara 60 egentligen - fast det var 70 innan, säger Christer Wimark.

Det är rörigt med hastigheterna i Hamrångefjärden?

– Det kan man lugnt påstå, säger han.

Trafikverket medger fel
Projektledaren Fredrik Åberg vid Trafikverket som ansvarar för omskyltningen i Region Mitt medger att man gjort fel:

– Vi hade skickat ut förhandsuppgifter till driftområdena och då hade ett driftområde tolkat det som att det var möjligt att sätta upp skyltarna redan i det här skedet, säger Fredrik Åberg.

Blir det fri fart i mellantiden när det inte finns några skyltar?

– Jag förutsätter att driftområdet sätter tillbaka de gällande skyltarna fram till att det kommer ett annat beslut och en ny föreskrift från Länsstyrelsen.

Men vilka hastigheter som verkligen gäller är inte lätt att veta innan Länsstyrelsen bestämt den saken och Fredrik Åberg erkänner att den här röran kan få konsekvenser:

– Är det oklart vilken hastighet som gäller kan det få rättsliga konsekvenser, till exempel om polisen gör en mätning och att det sedan går till tingsrätten för att utmäta ett straff. Då kan det åberopas straffrättsvillfarelse kring vilken hastighet som gäller.

Tomas Groop
tomas.groop@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".