Gävleborg

Energideklaration spar miljön

Sedan 1 januari 2009 är det obligatoriskt för alla småhus som säljs att genomgå en energideklaration. Något som kan spara både miljön och pengar i plånboken.

Leif Lindgren är besiktningsman hos Anticimex och P4 Gävleborgs Charlotta Cederlöf träffade honom för att reda ut begreppen kring energideklarationer och för att ta reda på hur en deklaration egentligen går till.

– En energideklaration visar hur mycket energi en byggnad gör av med jämfört med andra byggnader eller nybyggda hus, säger han.

Obligatoriskt sedan 2009

– Man tar upp alla uppgifter på hur mycket huset förbrukar när det gäller uppvärmning och uppvärmning av tappvatten. Sen tittar man på huset för att se om det finns några möjligheter att spara energi. Isolering, fönster, vattenförbrukning och styrmöjligheter.

Byggnader står totalt för cirka 40 procent av Sveriges energianvändning och sedan den 1 januari 2009 är det enligt ett EU-direktiv obligatoriskt för alla små- och radhus som säljs att genomgå en deklaration över energiförbrukningen.

Större medvetenhet

Syftet är att sänka förbrukningen av energi och att i förlängningen minska utsläppen av växthusgaser. Och trots att deklarationen är ett relativt nytt fenomen så tror Leif Lindgren att de bidrar till att öka medvetandet hos allmänheten om hur viktigt det är minimera energiförlusterna i bostadshus.

– Jag tror att folk får ett annat medvetande i och med att energideklarationen har kommit igång. Folk ser på hus på ett annat sätt i dag och tänker att "här kan jag spara pengar", och dessutom så spar vi ju på miljön, säger Leif Lindgren.

Charlotta Cederlöf
charlotta.cederlof@sr.se

Martin Svensson
martin.svensson@sr.se

Fråga