Landstinget

Vårdchef slutar efter kritik

Chefen för barn- och ungdomssjukvården i länet, Janet Kling, slutar efter bara ett år som chef. Det senaste året har många förändringar genomförts i barn- och ungdomssjukvården och flera är på gång. Personalen har öppet kritiserat förändringarna, och det har påverkat Janet Kling.

– Jag har inte den energin och kraften som krävs för att driva de förändringar som är på gång, säger hon.

Vad är det för förändringar på gång?

– Vi har ekonomiskt stora resurser för barnsjukvården i länet och det krävs stora förändringar för att samordna den verksamheten vi har i dag. Vi kanske ska se över om vi ska ha all den vård vi har i dag, om vi ska bedriva den här eller om vi ska köpa vård av andra landsting.

Barnkliniken är just nu i ett pressat läge och läkarna hinner inte med återbesöken. Har pressen blivit för stor på dig som chef?

– Det är ett pressat läge för alla som arbetar inom landstinget när det är många förändringsarbeten på gång. Det krävs väldigt mycket av alla, både medarbetare och chefer.

Hur ser du på kritiken som de anställda har riktat mot ledningen att neddragningarna har slagit hårt och att antalet läkare är för få?

– Det är klart att det är arbetsamt att bemöta personalens frustration. Det är deras upplevelser och deras vardag vi pratar om. Men vi måste titta framåt vilka förändringar vi behöver göra.

Du är inte den första vårdchefen som slutar inom Landstinget Gävleborg. Vad är det som gör att landstinget har svårt att behålla folk på chefsposterna?

– Jag tycker att landstinget är en bra arbetsgivare. Jag tror att det är olika skäl till att man väljer att sluta och för mig var det att jag inte har någon energi. Jag är inte rätt person för den här platsen, säger Janet Kling.

Tills man rekryterat en ny chef kommer kvinnosjukvårdens verksamhetschef Ingegerd Lantz att ta över ansvaret för barn- och ungdomssjukvården i länet.

Anna Molin
anna.molin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista