Ovanåker

"Dementa låses in i Ovanåker"

Socialstyrelsen har fått ta emot flera anmälningar om att senildementa blir inlåsta nattetid runt om i landets kommuner. Nu har även Ovanåkers kommun anmälts för att dementa låses in på gruppboendet Backa - ett äldreboende som består av tre hus som nattetid bemannas av två personer.

- Först och främst låser man ju ytterdörren för att skydda den enskilde, säger Anette Forsblom, chef för äldreomsorgen i Ovanåker.

Låser man in de dementa på sina rum eller sina lägenheter också? Förekommer det?

- Det är det som den här kartläggningen ska ge svar på. Alla chefer, tillsammans med medicinskt ansvarig sköterska, ska kartlägga varenda en som bor i de särskilda boendeformerna, svarar Anette Forsblom.

Två ansvarar för 40 lägenheter
Gruppboendet Backa i Ovanåker består av tre särskilda boenden för äldre personer med demens eller andra funktionshinder.

Under natten ska två personer ansvara för tre hus om totalt 40 lägenheter.

Enligt anmälan till socialstyrelsen blir de dementa inlåsta på natten dessutom tycker anmälaren att det tar för lång tid innan personalen dyker upp när det larmas nattetid.

- Av och till vet jag att man har mer jobb och andra gånger kan det vara mindre jobb. Det är otroligt viktigt att vi får kartlägga och se hur vi ska arbeta med de här planeringarna framöver - det har vi redan börjat med, säger Anette Forsblom. 

Nya direktiv
Den 15 juni kom det nya direktiv från Socialstyrelsen som säger att kommuner inte får låsa in dementa.

Enligt Anette Forsblom håller Ovanåkers kommun nu på att se över de nya direktiven som hon tycker är bra.

- Det här är svårt! Alla kommuner sitter nu med det här tror jag - att skapa rutiner och och säkerställa för enskilda personer. Regeringen har ju gett demenscentrum i uppdrag att senast 31 oktober svara på - hur ska vi tolka den här lagen och hur ska vi säkerställa för dementa framöver. Att de får ett bra omhändertagande framöver, och det tycker jag är spännande och höra vilka råd de kommer med, tycker Anette Forsblom, äldreomsorgschef i Ovanåker.

Agneta Sundberg
agneta.sundberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista