1 av 2
Erika Nordvall och Alicia Holmströms föräldrar får inte den information de behöver om klamydia. Foto: Anders Ekholm SR Gävleborg
2 av 2
Magnus Höijer. Foto: Anders Ekholm SR Gävleborg
sandviken

Ingen klamydiainformation till Sandvikenföräldrar

Föräldrar till ungdomar som börjar på gymnasiet i Sandviken får inte ta del av Landstingets information om könsjukdomen klamydia.

Landstinget vill informera alla föräldrar om klamydia på höstens första föräldraträff som anordnas på gymnasieskolorna i länet. I stort alla skolor i länet är positiva till informationen men inte Sandvikens kommunala gymnasieskola.

– Som rektorerna och som jag också anser så skulle den här typen av information bryta av alltför mycket. Då skulle man kunna lägga in andra saker också som man tycker att föräldrar och ungdomar skulle känna till, säger Magnus Höijer som är gymnasiechef i Sandviken.

Gävleborg tillhör ett av de tre län i Sverige där det förekommer flest klamydiafall i landet. En könssjukdom som kan vara mycket allvarlig. 

Har du någon aning om hur många klamydiafall det finns hos ungdomarna i Gävleborg i år?

- Nej, ingen aning, säger Magnus Höijer.

671 stycken.

– Ja, det måste man ju säga att det är rätt mycket. Det är många som har ansvar för att ungdomarna ska ha en bra tillvaro och där är ju skolan viktig i att kunna bidra till det. Men att ha en kort information om klamydia på det första föräldramötet det ser jag inte som det lämpligaste, säger  Magnus Höijer, gymnasiechef i Sandviken.

Signar Mäkitalo är smittskyddsläkare:

– Om vi tar på lång sikt så är det så att både män och kvinnor riskerar att få svårt att få barn, säger han.

Finns det något fall redan nu där man kan konstatera att klamydian har gjort att de har blivit sterila?

--Ja, det finns fall där man har fått behandla med fertilitetshöjande medel, säger han.

Dåligt, tycker elever
Erika Nordvall och Alicia Holmström går första året på Sandvikens gymnasieskola och de reagerade på att inte deras föräldrar ska få den här informationen.

– Dåligt, de borde få veta vad det är och vad det innebär.

– Jag tror ungdomarna inte riktigt vågar berätta om de har det, så det är ju bättre att göra det till en grej som man kan prata om.

Anders Ekholm
anders.ekholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".