regeringens budget

Miljarder till kommunerna

Regeringens budget som presenterades i dag innehåller bland annat extra pengar till kommunerna. Det handlar om tre miljarder kronor i tillfälligt statsbidrag under nästa år.

– Vi ser att även om arbetslösheten går ner snabbare är vi räknat med så ökar inte intäkterna till kommunerna lika snabbt. Därför har vi beslutat om ett extra statsbidrag, säger justitieminister Beatrice Ask (M) som presenterade budgeten i Gävle.

Inräknat de tre miljarder som regeringen skjuter till får kommunerna och landstingen sammanlagt 8 miljarder i statsbidrag att dela på nästa år. Det är knappt hälften av de 17 miljarder man fått dela på i år.

Hur stor del av pengarna som Gävleborg får kan inte Beatrice Ask svara på i dag.

– Men det är klart att pengarna ska komma hela landet till del, säger hon.

"Budgeten bekämpar inte arbetslösheten"

Den röd-gröna oppositionen kritiserar regeringen för att inte göra tillräckligt för att minska arbetslösheten i budgeten.

– Den här budgeten har inte mycket för att bekämpa arbetslösheten och gå mot full sysselsättning, säger Raimo Pärssinen, socialdemokratisk riksdagsledamot från Hofors.

Vad saknar du?

– Jag saknar framför allt fler möjligheter till utbildningsinsatser.

Vad säger du om tre miljarder extra i statsbidrag till kommunerna nästa år?

– Det är alldeles för lite. Om jag ser till min egen kommun Hofors så är det väldigt små pengar, säger Raimo Pärssinen.

Staffan Mälstam
staffan.malstam@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista