1 av 2
Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
2 av 2
Åklagare Henrik Rasmusson. Foto: Hasse Persson SR Gävleborg
söderhamn

Länkade till hockeymatcher - åtalad nekar till brott

En 32-årig man från Söderhamn länkade på sin hemsida till två hockeymatcher som Canal Plus hade sändningsrätten till. Nu står han inför rätta misstänkt för att ha brutit mot upphovsrättslagen.

Mannen själv nekar till brott, och hävdar att han bara hänvisat och inte själv tittat. För åklagaren Henrik Rasmusson är målet av principiellt intresse.

– Det är viktigt att bedöma rättsligt vad man gör sig skyldig till, om man gör sig skyldig till något, när man gör en länk till upphovsrättsligt skyddat material på internet, säger han.

Med länk menas en hänvisning i form av en klickbar ikon eller textrad på internet. Frågan är om ansvaret ligger hos den som hänvisar till ett material eller den som tar del av det.

– Min uppfattning är att ansvaret kan ligga hos flera personer. Eftersom det bara är den som ger ut materialet som får göra det menar jag att om man länkar till det är det straffbart som ett tillgängliggörande, säger Henrik Rasmusson.

Nekar till brott
Söderhamnsbon var helt passionerad av Södertälje hockey och ville ge andra intresserade bättre information med främst statistik men också länkar vid två tillfällen.

Servicen var helt utan vinstsyfte och helt inom lagen, säger den åtalade som nekar till brott. Han har visat vägen, de som tittar får ta ansvaret, tycker han.

– Vad besökaren gör sig skyldig till är en annan sak. Men det är viktigt att den som gör en länk förvissar sig om att det är okej innan man gör det, säger Henrik Rasmusson.

Borde den här mannen ha kontaktat Canal Plus?

– Det är en fråga, men sedan är det en fråga om det rent rättsligt är brottsligt att länka på det här sättet. Det är inte klarlagt ännu.

Hasse Persson
hasse.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".