gävle

Miljoner delas ut i Gävle

Nu rullar miljonerna i Gävle. Det är Postkodlotteriet som är i stan och delar ut över 90 miljoner kronor till Gävlebor som har köpt lotter och har postnummer 802 54.

Några som fick dela på drygt en miljon kronor under tisdagen var Elisabeth Boman och Kjell Edlund.

– Det var lite lustigt för det ringde på dörren flera gånger och vi skämtade om att det kanske var Rickard för Postkodlotteriet, säger Elisabeth Boman.

– Det kom som en glädjechock för mig just i dag när jag var ledig från dialysen, säger Kjell Edlund.

Ny bil eller ny lägenhet för pengarna

Exakt vad pengarna ska användas till är inte bestämt, men Kjell drömmer om en ny bil och Elisabeth funderar på en ny lägenhet.

Osannolika 90 miljoner kronor är det som lotteriet ska dela ut till ett okänt antal människor som bor på postnummer 802 54 i området Vallbacken i centrala Gävle. Det blir en rejäl slant för dem som bor på till exempel Barnhemsgatan, Sofiagatan och Oskarsplan.

En del av omsättningen ska gå till vinster

Frågan är om det inte är onödigt mycket pengar att dela ut med tanke på att lotteriet marknadsför sig som en marknadsdriven välgörenhet vars syfte är att ge bort pengar till olika välgörenhetsorganisationer.

– Det finns det många åsikter om såklart. Men i vårt lotteritillstånd står det att 40 procent av vår omsättning ska gå till lotterivinster, säger Emma Knutsson, som jobbar som kommunikatör för Postkodlotteriet.

Joacim Lindwall
joacim.lindwall@sr.se