1 av 2
Polisen uppmanar de boende att låsa dörren. Foto: Lars Pehrson/Scanpix
2 av 2
Peter Jernqvist på Söderhamnspolisen. Foto: Christian Höijer SR Gävleborg
söderhamn

Inbrottstjuvar skrämmer villaägare på nätterna

Ett ungdomsgäng har satt skräck i många villaägare i Söderhamn. Bara under de senaste veckorna har gänget genomfört ett tiotal inbrott och i flera fall har de brutits sig in hos familjer som legat och sovit.

– Det är fruktansvärt otäckt att folk har gått runt inne i vårt hus när vi låg och sov, säger kvinnan i familjen.

– Jag tycker att det mest olustiga är att de hållit i en liten yxa medan de sökt igenom huset, säger mannen.

Många Söderhamnsbor har sovit oroligt de senaste veckorna. Medan villainbrotten minskat i riket har de dubblerats i Söderhamn. Bara under sommarmånaderna har 22 villainbrott inträffat i kommunen.

Letar runt när de boende sover

Det som skrämmer de drabbade mest är att gärningsmännen tar sig in på natten trots att det finns människor i huset. Den familj vi träffat vågar knappt tänka på vad som kunnat hända om de vaknat.

– I bästa fall gallskriker jag, stänger in mig och ringer polisen. I värsta fall får man en adrenalinkick och försöker ge sig på personen som står med mina saker i famnen. Då vet man inte hur det slutar, säger kvinnan.

Brotten kan klaras upp

Polisen håller nu på att utreda villainbrotten. Ett ungdomsgäng med minst tre pojkar under 18 år verkar ligga bakom minst hälften av brotten. Det ska också finnas droger med i bilden.

Peter Jernqvist är förundersökningsledare hos Söderhamnspolisen och han uppmanar de boende att inte konfrontera inbrottstjuvarna.

– Man får se över sin säkerhet. Nummer ett är ju att börja låsa dörrarna, säger han.

Christian Höijer
christian.hoijer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".