I det här huset ska den nya hälsocentralen hålla till. Foto: Fernando Arias SR Gävleborg
gävle

Konkurrensen om patienterna ökar

Nu ökar konkurrensen om patienterna i Gävle när ytterligare en hälsocentral slår upp portarna, den här gången på Alderholmen.

Den nya hälsocentralen ska husera i höghuset Fullriggaren som nu byggs på Gävle Strand.

– Jag tycker att det låter jättebra. Närheten är alltid bra och köerna bör ju minska på det viset, säger Bertil Fredriksson som bor i området.

Långa öppettider

De ledande politikerna i landstinget kommer under onsdagen att presentera förslaget om den nya hälsocentralen i landstingsstyrelsen.

Det som är utmärkande för den planerade hälsocentralen är att verksamheten kommer att bedrivas på en betydligt mindre yta än normalt. Den kommer också att ha öppet från sju på morgonen till sju på kvällen, alltså tre timmar längre än många andra.

– Det skiljer sig markant mot hur man jobbar traditionellt. Men det innebär att en liten hälsocentral kommer att kunna ta emot många patienter, säger det socialdemokratiska kommunalrådet Tommy Berger.

Konkurrensen ökar

Han pekar också på den ökade konkurrensen som anledning till att majoritetspartierna i landstinget nu vill öppna en ny hälsocentral.

– Vi kan inte bara dra oss tillbaka, utan vi vill också visa framfötterna, säger han.

Fernando Arias
fernando.arias@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".