bandy

"Det här är Ljusdals cup"

I dag startar World Cup i Sandviken, där lag från hela världen slåss om segern. Men utanför planen pågår en annan kamp - nämligen den om var själva cupen ska vara. I går sade SAIK att man gärna vill ha kvar cupen i Sandviken, något som bekymrar Ljusdals Bandyklubbs ordförande Yvonne Oscarsson.

Efter gårdagens uttalande från cup-generalen Per Lodin om att Sandviken gärna vill behålla World Cup reagerar nu Ljusdalsborna. Ordförande i Ljusdals Bandyklubb, Yvonne Oskarsson, är bekymrad över Sandvikens besked.

– Klart jag är orolig för att de att de vill ha den, även om jag förstår varför. Det är ju ett häftigt evenemang, vilket vi i Ljusdal har jobbat hårt med i 35 år. Därför tycker vi naturligtvis att det är vi som har kommit på den här cupen, den är född och tillverkad i Ljusdal och därför känner ju vi självklart att det här är Ljusdals cup. 

Bästa förutsättningarna?
Det var i en intervju med Radio Gävleborg som Per Lodin sade att Sandviken har de bästa förutsättningarna för att ta hand om cupen i framtiden och påpekade att det var upp till Internationella Bandyförbundet att avgöra var den ska spelas.

Det här innebär att samtidigt som bandylagen utkämpar strider på isen under helgens World Cup, så deltar Ljusdal och Sandviken i ett annat slags lokalderby utanför plan - om vem som ska ta hand om cupen i framtiden.

Ljusdal har kontrakt med Internationella Bandyförbundet fram till 2014, men det förutsätter att man har en hall. I dagsläget är det inte klart, men ikväll hålls ett möte för allmänheten och i nästa vecka tas frågan upp i kommunstyrelsen.

"Bara Sandviken som vill att den ska vara i Sandviken"
Yvonne Oskarsson (LBK) tror att en hall kommer stå färdig 2011, och att gårdagens uttalande från Sandvikens håll inte är populärt.

– Om jag känner med onda ögat kan jag väl känna att det är lite sniket, eftersom den här cupen är född i Ljusdal och vi sliter hårt för att få till en arena så att vi kan få tillbaka den. Det finns inte utrymme för fler cuper och därför ska den här folkfesten självklart vara kvar i Ljusdal. Jag har ju hört många berätta för mig, i bandyvärlden, att de vill att vi ska jobba för att cupen ska tillbaka hem, till Ljusdal. Jag tror mig uppleva att det är nog bara Sandviken själv som förespråkar att den ska vara kvar i Sandviken, säger hon.

Pressen ökar
Pressen ökar nu på Ljusdal som måste bygga klart en sportarena för att få tillbaka evenemanget.

Och även om projektledaren för byggandet av arenan Henrik Bruveris är hoppfull så uppger han att det fortfarande saknas resurser.

- Den informationen jag har i dag är att så länge vi sätter spaden i marken i januari så kommer en inomhusarena står färdig till oktober, säger han.

Tydligt avtal
Avtalet mellan Ljusdals Bandy Klubb och och internationellabandyförbundet är tydligt. Om man vill ha tillbaka World Cup måste så måste det finnas en sportarena som håller måttet. Men, säger Henrik Buverius, det fattas fortfarande en del resurser.

- Vi är en bit på väg. Det saknas litegrann, men jag vill också påpeka att Ljusdal är nog en ort som har bra förutsättningar med tanke på att här finns redan evenemang redan innan man börjar bygga som blir en naturlig hyresgäst, säger han.

Du säger att det saknas fortfarande lite i en budget...Vad pratar vi om? Saknas det en tredjedel eller saknas 90 procent?

- Jag vet faktiskt inte för att vi jobbar så febrilt nu med att få in aktiekapital och teckna sponsorskap och teckna hyresintäkter. Sammanställningen som kommer att vara en del av beslutsunderlaget till Ljusdals kommunfullmäktige kommer vi att sammanställa 3 november, säger Henrik Buverius.

Fråga

Tidigare artiklar om World Cup

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista