söderhamn

Tre ungdomar misstänks för inbrottsvåg

Polisen är nu på väg att nysta upp flera fall i den serie av spektakulära inbrott som satt skräck i många söderhamnare den senaste tiden.

– Vi har nystat i det här de senaste veckorna och i slutet på förra veckan gjorde vi ett genombrott, säger Peter Jernqvist, tillförordnad förundersökningsledare i Söderhamn.

Det har varit några jobbiga månader för många söderhamnare. Framför allt för de 22 villaägare som haft inbrott, förstås.

Men också för många andra som legat sömnlösa och lyssnat på ljud utanför sina hus i rädsla att just deras hus blir nästa för den inbrottsliga som härjat under och efter sommaren och satt skräck i många hem.

Minst tre killar
– I slutet på förra veckan hämtade vi in ett par av de här ungdomarna på förhör, säger Peter Jernqvist.

Det är en ungdomsliga med minst tre killar i 16-17-årsåldern som ligger bakom minst åtminstone av inbrotten.

Åklagare Peter Helsing leder förundersökningen och det handlar om stöld, alternativt grov stöld, framför allt av elektronik.

Bevis i tre fall
Hittills har polisen hittat bevis i tre fall, men de närmaste veckorna hoppas åklagaren ha mer på fötterna och senast om fem veckor väntar besked från åklagaren.

I väntan på det går ungdomarna nu fria eftersom det krävs mycket starka skäl att häkta så unga personer.

Även om polisen kan säkra mer bevis så är det föga troligt att pojkarna kommer att dömas till fängelse, utan det sannolika är att de sociala myndigheterna tar hand om fallet och att det mynnar ut i ungdomsvård eller ungdomstjänst.

Christian Höijer
christian.hoijer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista