Foto: Hasse Holmberg/Scanpix

Vargvalpar från djurparker kan rädda vargstammen

Det kan bli aktuellt att sätta ut vargvalpar från djurparker för att stärka den svenska vargstammen genetiskt. Detta skulle kunna vara ett säkrare sätt ur smittskyddssynpunkt än att plantera ut vargar österifrån.

– Ett säkert sätt ut smittskyddssynpunkt är att man kan stärka den inavlade svenska vargstammen med vargar från djurparkerna, säger Susanna Löfgren som är chef för viltförvaltningen vid Naturvårdsverket.

Genom att ta nyfödda vargvalpar från Nordiska djurparker och plantera ut dem i befintliga varglyor så skulle man kunna stärka den hårt inavlade svenska vargstammen genetiskt.

Detta samtidigt som man minimerar riskerna för att föra in smittsamma sjukdomar som rabies och dvärgbandmask.

– Det finns internationell erfarenhet av det att det fungerar. Precis som en hund kan de adoptera andra valpar och gör ingen skillnad på det, säger

En djurpark som skulle kunna bli aktuell, om regering och riksdag beslutar sig för detta alternativ, är Järvzoo i Järvsö där Olle Larsson är vd.

Han säger att det är nog genomförbart med en utsättning samtidigt som han jämför med de vilda djurungar som djurparken har fått in till sig.

– Det handlar om största delen lodjur och där har vi noterat att en vild lodjursunge har ett mer skyggt beteende än en unge som är född i djurpark, så förutsättningarna är definitivt att man gör det här vid väldigt låg ålder, säger Olle Larsson.

Det här är alltså ett av flera förslag på hur man kan förstärka den svenska vargstammen genetiskt.

Innan den 30 november ska Naturvårdsverket svara regeringen på hur utsättningarna ska gå till och var de ska ske.

Joacim Lindwall
joacim.lindwall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".