Foto: Staffan Mälstam SR Gävleborg
Gävle

Globala Gävle i tre dagar

Miljö, mänskliga rättigheter och fattigdomsbekämpning är frågor som ska diskuteras under ett tre dagar långt evenemang som startar i Gävle i dag. Syftet är att visa på att vi lever i en allt mer global värld och det vi gör här i Sverige påverkar vår omgivning. Men det handlar också om att få unga människor att engagera sig.

- En liten del av det vi gör i Gävle Ungdomsråd kommer att förändra världen - om vi bara vill, säger Mikaela Nordin, ordförande i Gävle Ungdomsråd.

På vilket sätt då?

- Vi peppar varandra till att engagera oss vilket gör att man kanske fortsätter sedan och gör större grejer och till slut förändrar vi världen! säger hon trosvisst.

Tre dagar i Gävle
Förändra världen kanske kan sammanfatta temat för Globala Gävle som är ett tre dagar långt evenemang med start i dag.

Det handlar bland annat om att hur miljöförstöringen påverkar oss, hur de mänskliga rättigheterna kan öka och hur vi ska minska fattigdomen runt om i världen.

Dag Jonzon kommer från den svenska biståndsmyndigheten SIDA som är en av arrangörerna:

- Gävle har faktiskt blivit utvald som pilotkommun. Vi vill berätta vad Sverige vill med utrikspolitik, biståndsmedel och med utveckling. Och berätta det för svenskarna som faktiskt är de som betalar det här, säger han.

Globala Gävle håller alltså på från och med i dag till och med lördag och programmet innehåller föreläsningar, utställningar och filmvisning, allt på temat globala frågor.

Unga i fokus
En viktig del är också att få unga att känna sig mer delaktiga och därför ägnades hela den här första dagen åt ungdomar och studenter.

Gävle är sedan en tid tillbaka också en så kallad milleniekommun, man stödjer alltså FN:s 8 milleniemål. Ansvarig för det i Gävle är Laila Nordfors som är internationell sekreterare i kommunen:

- Det handlar om att göra människor uppmärksamma på att vi lever tillsammans alla vi i en global värld och att vi har skyldigheter och rättigheter och att vi måste ta ansvar för vad vi gör på jorden. Vi kanske sopsorterar utan att veta varför vi gör det men det är viktigt i den här globala världen, säger Laila Nordfors.

Staffan Mälstam
staffan.malstam@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".