Bollnäs/Ljusdal

Nattåg kan helt försvinna

Nu riskerar Bollnäs och Ljusdal att helt gå miste om nattågen. Rikstrafiken föreslår en kraftig nedskärning av nattågstrafiken från 2013 och att helt ta bort den på norra stambanan. Förslaget är nu ute på remiss och bland kommunerna längs norra stambanan hörs starka protester.

- Ur tillväxtsynpunkt är det ju förödande om de skulle minska ner tågtrafiken, säger det Centerpartistiska kommunalrådet Evy Degerman i Bollnäs.

Kraftig neddragning föreslås
Rikstrafiken har tagit fram en utredning om framtida nattågstrafiken till över Norrland från 2013. Där föreslås en kraftig neddragning.

På ostkustbanan kommer det att bli ett nattåg per dygn i vardera riktning medan sll nattågstrafik på norra stambanan upphör, och mot det protesterar nu kommunledningarna i Ljusdal och Bollnäs.

"Många pendlar"
Kommunalrådet Evy Degerman anser att det får stora konsekvenser för invånarna.

- Vi vet ju att det i många familjer i dag inte är ovanligt att den ena pendlar långt till sitt arbete, både till Uppsala och Stockholm och liknande ställen, säger hon.

Agneta Sundberg
agneta.sundberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista