Vattennivån sjönk dramatiskt efter orkanvindar i Gävleborg

Kraftiga orkanvindar utanför Gävleborgskusten i går har gjort att vattennivån i Bottenviken sjunkit dramatiskt det senaste dygnet. Ett udda väderfenomen som närmast kan liknas med ett gigantiskt badkar med en stor hårtork i ena änden som tryckt vattnet söderut.

 Vattenståndet på minus 1 meter påverkar fraktfartygen i Bottenviken.

– Bottenviken är så smal så att när nord och nordvästvindarna kommer blåser de ut vattnet ner i Bottenhavet. Det blir som att dra ut en kork där nere i Gävlebukten, säger Roger Rutström på Bottenvikens stuveri.

Hur ovanligt är det att det är så här lågt vatten?

– Det är väldigt ovanligt. Jag har jobbat här i 36 år men kan inte minnas att det blivit så här lågt vattenstånd.

I Luleå blåser det rejält i dag, men det var de ännu kraftiga orkanvindarna utanför Gävle igår som gjort att vattnet sjunkit till omkring 1 meter under det normala även utanför Piteå och Kalix i dag.

Det är nivåer som norra Bottenviken inte haft sedan vintern 1998 enligt SMHI som utfärdat en klass 2-varning.

För det kolfartyg från Australien som i dag ligger utanför Luleå på öppet vatten och som väntar på hjälp från stuveriet med infraktning av kol till hamnen för att flyta upp så pass att den själv kan gå in, innebär det förmodligen tre dygns avlastning istället för två.

– Så att det ska klara vattenståndet här i Luleå. Konsekvensen blir att det blir en extra kostnad för kunden, i det här fallet för SSAB eller LKAB.

Holmöfärjan utanför Umeå är inställd i dag och för båtägare har de låga vattennivåerna gjort att många förtöjda båtar helt enkelt blivit stående på botten.

Enligt SMHI kommer vattnet nu sakta men säkert dra sig tillbaka norrut, och i morgon kväll räknar de med att nivån ska ligga på 40 centimeter under det normala.

Nils Eklund, Luleå

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista